Μύθος 1 : Ο χυμός πορτοκαλιού αυξάνει τη πίεση…
Πολλοί έχουν την πεποίθηση πως ο χυμός πορτοκαλιού αυξάνει τη πίεση. Αντιθέτως, ο χυμός πορτοκαλιού όπως και η μπανάνα φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση της χαμηλής πίεσης ή στη μείωσή της όταν αυτή είναι αυξημένη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο, σε αντίθεση με το νάτριο, δρα θετικά στη αρτηριακή πίεση.
Μύθος 2 : Τρώγοντας σκόρδο ή κρεμμύδι θα πέσει η πίεση…
Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάποια σημαντική μείωση της πίεσης από τη κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιού. Συνεπώς κάτι τέτοιο δεν συστήνεται.
Μύθος 3 : Ο καφές αυξάνει τη πίεση…
Εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας σε καφεΐνη ο καφές μπορεί να επιφέρει κάποια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν πως μια μέτρια κατανάλωση καφέ, δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ενώ παράλληλα επιδρά ευεργετικά στη καρδιαγγειακή λειτουργία λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.
Μύθος 4 : Δε χρησιμοποιώ επιτραπέζιο αλάτι άρα είμαι εντάξει με το προσλαμβανόμενο νάτριο…
Μια σημαντική παράμετρος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ο περιορισμός του προσλαμβανόμενου νατρίου από τη διατροφή. Ο έλεγχος του προσλαμβανόμενου νατρίου όμως είναι κάτι παραπάνω από την μη χρήση του αλατιού στο τραπέζι. Δεδομένου ότι το 75% περίπου του νατρίου που λαμβάνουμε προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τις σάλτσες, τα έτοιμα μίγματα κλπ είναι καλό να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες και συγκεκριμένα το νάτριο όταν θέλουμε να ρίξουμε την πίεση μας.
Μύθος 5 : «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» άρα μπορώ να πίνω όσο κρασί θέλω…
Ξέρουμε ότι ένα ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες ημερησίως έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όμως είναι σημαντικό τα άτομα με υπέρταση να μην υπερβαίνουν τη ποσότητα αυτή. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μεταξύ των οποίων και το κρασί) μπορεί να επιφέρει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Εάν θέλεις να μάθεις για τη διατροφή που είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υπέρτασης πάτησε εδώ.