fbpx
loader image

Διατροφικές συμβουλές για να μην ξεφύγεις στις γιορτές

Διανύοντας την περίοδο των γιορτών πολλοί ανησυχούν για το πως να μην ξεφύγουν από τον στόχο τους .Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες δεν είναι η μόνη αιτία που οι γιορτές αποτελούν “απειλή” για την διατροφή μας. Πέρα από το ότι είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με όλα αυτά τα πεντανόστιμα εδέσματα, το κλίμα των γιορτών πολλές φορές επηρεάζει όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι περισσότεροι από εμάς τις μέρες των Χριστουγέννων, αναζητώντας λίγη ξεκούραση, μειώνουμε την άσκησή μας και αυξάνουμε την κατανάλωση φαγητού, δύο αλλαγές που συνήθως οδηγούν στην αύξηση του βάρους. 

Πως να μην ξεφύγεις στις γιορτές

Εκείνο που σίγουρα δε θέλεις να δεις είναι η αύξηση στο σωματικό σου βάρος που παρατηρείς κάθε χρόνο σε αυτές τις γιορτινές μέρες. Παρακάτω λοιπόν σου δίνω μερικές συμβουλές για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κράτησε την καθημερινή σου ρουτίνα

Κατανοώ το ότι θέλεις να εκμεταλλευτείς τις μέρες αυτές και να χαλαρώσεις μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σου. Παρόλα αυτά μην συγχέεις την ξεκούραση με την αδράνεια. Φρόντισε να διατηρήσεις ακόμη και στις διακοπές τις καθημερινές σου συνήθειες. Φτιάξε κανονικά το πρωινό σου όπως συνήθιζες να κάνεις, κατανάλωσε όλα τα γεύματα σου όπως και τις προηγούμενες μέρες και κάνε την γυμναστική που ούτος η άλλος θα έκανες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να “μείνεις σε φόρμα”  και να μην παρεκκλίνεις πολύ από το πρόγραμμά σου.

Δεν χρειάζεται να στερείσαι τα πάντα 

Το να τρως καθ’ όλη τη μέρα σοκολατάκια και μελομακάρονα δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δεν θέλουμε όμως ούτε το αντίθετο άκρο που είναι να στερείσαι τα πάντα. Βάζοντας ένα μικρό γλυκό μέσα στη μέρα σου δεν θα χαλάσεις τη διατροφή. Μία καλή τακτική είναι να αντικαταστήσεις ένα σου σνακ μέσα στη μέρα με ένα γλυκό όπως ένα μελομακάρονο. Έτσι θα μπορείς να φας το αγαπημένο σου γλυκό, συνειδητά, χωρίς να αυξήσεις τις θερμίδες που θα καταναλώσεις. Θυμήσου ότι ένα μελομακάρονο θα σου δώσει περίπου 200 θερμίδες ενώ ένας κουραμπιές γύρω στις 250 θερμίδες. 

Προσπάθησε να μην αναβάλλεις την άσκησή σου

Όπως είπαμε παραπάνω, είναι σημαντικό να διατηρήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες κατά την περίοδο των διακοπών. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η άσκηση. Προσπάθησε να μην αναβάλλεις την προπόνησή σου καθώς είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις υψηλά τις θερμίδες που καις. Αν πάλι δεν έχεις ήδη βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά σου, η περίοδος των διακοπών είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις. Μόλις 30 με 40 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά. Πίστεψέ με, λίγο περπάτημα στην φύση θα σε ηρεμήσει και θα σε ξεκουράσει περισσότερο από τις ατελείωτες ώρες στον καναπέ μπροστά από μία οθόνη. 

Πες όχι στα κεράσματα

Τα κεράσματα, κατά τη διάρκεια των γιορτών, πάνε κι έρχονται. Αν θέλεις να κρατήσεις τις θερμίδες που θα πάρεις χαμηλά τότε καλό είναι να μην δέχεσαι όλα εκείνα τα γλυκά που θα σου προτείνουν να φας. Προσπάθησε να το αποφύγεις με ευγενικό τρόπο, ειδικά αν ακολουθείς κάποια διατροφή απώλειας βάρους. 

Φάε κάτι πριν πας σε κάποιο τραπέζι

Είναι δεδομένο πως όταν τρώμε με άδειο στομάχι είναι πολύ πιο δύσκολο να βάλουμε ένα όριο. Πριν πας λοιπόν σε κάποιο τραπέζι ή γιορτή φάε κάτι ελαφρύ από πριν. Συνδύασε υδατάνθρακα με πρωτεΐνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως για παράδειγμα 2-3 φέτες μήλου αλειμμένες με λίγο φυστικοβούτυρο ή ένα κράκερ ολικής με μία φέτα γαλοπούλα και μία φέτα τυρί. Έτσι θα νιώθεις πιο γεμάτος κατά την ώρα του δείπνου και λιγότερο επιρρεπής στους πειρασμούς.  

Η περίοδος των διακοπών δεν είναι σε καμία περίπτωση η ιδανική για να ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Δεδομένου ότι περιτριγυρίζεσαι από διατροφικούς πειρασμούς είναι πολύ πιθανόν να ξεφύγεις και ως εκ τούτου να απογοητευτείς. Σίγουρα όμως μπορείς να κρατηθείς σε ένα σταθερό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διακοπών ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Με το νέο έτος μπορείς να θέσεις νέους στόχους και να ξεκινήσεις, εφόσον νιώθεις έτοιμος, κάποιο πλάνο διατροφής.  

Εύχομαι να περάσεις όμορφα Χριστούγεννα γεμάτα υγεία και χαρά.

Leave a comment

To share your experiences & also leave your comments