Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή στην γρηγορότερη ανάρρωση από ευκαιριακές λοιμώξεις που θα σε καταβάλουν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι αυτοί σχετίζονται κατά βάση άμεσα με τον τρόπο ζωής μας, όπως είναι οι ώρες ύπνου, η άσκηση, το στρες αλλά και οι συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα. Πρωτεύοντα ρόλο όμως στο ανοσοποιητικό σύστημα παίζει η διατροφή, καθώς μέσω αυτής προσλαμβάνουμε όλα εκείνα τα συστατικά που θα συμβάλλουν στην ενίσχυσή του.
Φαίνεται ότι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι το κλειδί που θα εξασφαλίσει μία καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες, ελαιόλαδο και παράλληλα περιέχει την κατάλληλη ενυδάτωση πιθανόν να επιφέρει μία προετοιμασία του οργανισμού για κάποια μετέπειτα μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, συγκεκριμένο τρόφιμο που να επιφέρει συγκεκριμένη προστασία του ανοσοποιητικού!
Η κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων τροφίμων φαίνεται να επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό. Τα δυτικού τύπου πρότυπα διατροφής, που αποτελούνται από απλά σάκχαρα, κόκκινο κρέας και χαμηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών φαίνεται να επιφέρουν διαταραχές στον εντερικό μικροβιόκοσμο προκαλώντας χρόνιες φλεγμονές του εντέρου και καταστολή του ανοσοποιητικού.
Συμπερασματικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απαιτείται η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής που θα αποτελείται από ποικιλία τροφίμων τα οποία θα εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού είναι:
Σίδηρος: Αποτελεί συστατικό των ενζύμων που συμμετέχουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Πηγές: κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
Βιταμίνη Α: Επιφέρει προστασία έναντι των μολύνσεων καθώς συμμετέχει στην καλύτερη λειτουργία ανοσοκυττάρων.
Πηγές: πορτοκάλια και κόκκινα φρούτα, λαχανικά όπως το καρότο , πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
Βιταμίνη C: Βοηθά στο σχηματισμό αντισωμάτων και στη παραγωγή και λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.
Πηγές: εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), φράουλες, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές
Βιταμίνη Ε: Επιφέρει αντιοξειδωτική προστασία καθώς και προστασία έναντι της καταστροφής των κυτταρικών μεμβρανών.
Πηγές: ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο
Βιταμίνη D: Φαίνεται να επιδρά θετικά σε πολυάριθμες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού συμπεριλαμβανομένου και του ανοσοποιητικού.
Πηγές: γάλα, γιαούρτι, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, αυγά
Ψευδάργυρος: Παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση του οργανισμού και συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών.
Πηγές: κόκκινο κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα, ξηροί καρποί, αυγά
Πρωτεΐνες: Συμβάλλουν στο χτίσιμο ενζύμων, αντισωμάτων και ορμονών ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Πηγές: ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά προϊόντα , κόκκινο κρέας
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως είναι η έλλειψη χρόνου ή κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι δύσκολη η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Η λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί την λύση για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τέτοιων διατροφικών ελλείψεων.
Πάτα εδώ για να πάρεις το πλάνο διατροφής που σου ταιριάζει!
Stelios
5 Σεπτεμβρίου, 2021
nice logo and visual communication.