fbpx
loader image

Τι είναι το BMI και ποιος ο ρόλος του στην διατροφή

Το BMI ή αλλιώς Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί μία τιμή που σαν στόχο έχει να κατατάξει ένα άτομο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία βάρους με μοναδικά κριτήρια το βάρος και το ύψος του. Πιο αναλυτικά, ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρεθεί το βάρος (σε κιλά) με το ύψος (σε μέτρα) υψωμένο στο τετράγωνο και σαν μονάδα μέτρησης έχει το kg/ m2 (κιλά ανά τετραγωνικά μέτρα) όπως αυτό φαίνεται παρακάτω. 

Ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρεθεί το βάρος (σε κιλά) με το ύψος (σε μέτρα) υψωμένο στο τετράγωνο.

Έστω για παράδειγμα μία γυναίκα βάρους 65 kg και ύψους 1,55 m. Για να βρει κανείς τον ΔΜΣ, αυτό που έχει να κάνει αρχικά είναι να πολλαπλασιάσει το ύψος με τον εαυτό του. Δηλαδή 1,55*1,55= 2,40 m2. Το επόμενο βήμα είναι να διαιρέσει το βάρος με το ύψος. Δηλαδή 65/ 2,40 = 27,08 . Επομένως ο ΔΜΣ της γυναίκας είναι 27,08 kg/m2.

Με βάση την τιμή του ΔΜΣ ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί με τέσσερις κατηγορίες βάρους κι αυτές είναι:

<18,5      kg/m2→ Ελλιποβαρής
18,5 – 25 kg/m2→ Νορμοβαρης (φυσιολογικού βάρους)
25 – 30    kg/m2→ Υπέρβαρος
30 – 35    kg/m2→ Παχύσαρκος

Υπάρχουν τέσσερις ομάδες του ΔΜΣ όπως φαίνεται παραπάνω.

Συνεπώς αν πάρουμε το παραπάνω παράδειγμα τότε η γυναίκα μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρβαρη. 

Ο ΔΜΣ λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα απλό ‘’εργαλείο’’ ώστε να καταλάβουμε εάν βρισκόμαστε σε ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. 

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί από μόνος του να μας δώσει πληροφορίες για την σύσταση σώματος ενώ ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπερεκτιμά ή να υποεκτιμά την κατάσταση του ατόμου. 

Ο ΔΜΣ δεν μπορεί από μόνος του να μας δώσει πληροφορίες για το αν ένα αυξημένο βάρος οφείλεται σε αυξημένα ποσοστά λίπους ή μυϊκής μάζας.

Πιο συγκεκριμένα ένα άτομο με αυξημένη μυϊκή μάζα που έχει ΔΜΣ μεγαλύτερο από 25 kg/ m2 με βάση τα παραπάνω θεωρείται υπέρβαρος, πράγμα που δεν ισχύει αφού το αυξημένο σωματικό του βάρος οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή μάζα κι όχι στα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους. 

Αντιθέτως για ένα ανήλικο άτομο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σωματική του ανάπτυξη πολύ πιθανόν ο ΔΜΣ του να είναι μικρότερος από 18,5 kg/ m2. Στην περίπτωση αυτή ο μειωμένος ΔΜΣ δεν πρέπει να μας ανησυχεί εφόσον οφείλεται απλά στη μη ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ατόμου. 

Εάν ο ΔΜΣ σου είναι >25 m/ kg2 και επιθυμείς να τον βελτιώσεις μειώνοντας το βάρος σου τότε μπορείς να μου στείλεις ένα μήνυμα πατώντας εδώ.  

 

Πλέον έχεις τη δυνατότητα, μέσα από το εργαλείο που έχουμε σχεδιάσει, να υπολογίσεις το ΔΜΣ σου αλλά και πόσα κιλά πρέπει να χάσεις για να φτάσεις σε ένα υγιές σωματικό βάρος!

Πάτησε εδώ για να δοκιμάσεις το εργαλείο υπολογισμού του ΔΜΣ !

Leave a comment

To share your experiences & also leave your comments