fbpx
loader image

Ο ρόλος της ενυδάτωσης στην αθλητική απόδοση.

Είμαι σχεδόν βέβαιος πως έχεις ακούσει για το πόσο ωφέλιμη είναι για την υγεία μας μία επαρκής πρόσληψη νερού ημερησίως. Η συζήτηση γύρω από το νερό είναι διαρκής και αυτό όχι άδικα, αφού το νερό είναι το συστατικό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στον οργανισμό μας ( 60% του σωματικού βάρους ) και είναι υπεύθυνο για τις σημαντικότερες λειτουργίες που συμβαίνουν σε αυτόν

Που βοηθάει η πρόσληψη νερού

Η πρόσληψη νερού φαίνεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην καλύτερη ψυχολογία, στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. 

Ωστόσο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και στην αθλητική απόδοση κι αυτό είναι που θα αναλυθεί στο παρόν άρθρο. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην απόδοση ενός αθλητή είναι η αφυδάτωση, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία το σώμα έχει αποβάλει περισσότερα υγρά απ´ότι έχει λάβει . Έχει υπολογιστεί πως για κάθε απώλεια 1% του σωματικού βάρους ( μέσω του ιδρώτα ) , μειώνεται η αθλητική απόδοση κατά 10%. Η πρόσληψη νερού αποτελεί τον μοναδικό τρόπο πρόληψης της αφυδάτωσης και είναι απαραίτητη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση. 

Πως επηρεάζει τους αθλητές η μη επαρκής ενυδάτωση

Αθλητές και αθλούμενοι, όπως είναι λογικό, έχουν μία ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη στη πρόσληψη νερού κι αυτό λόγω της υψηλής απώλειας υγρών που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε από τους Kimberly Volterman και Daniel Moore, καθηγητές αθλητικής διατροφής, φαίνεται πως η μη επαρκής ενυδάτωση του αθλητή μπορεί να επιφέρει ελάττωση της μέγιστης αερόβιας δύναμης, της άσκησης μέχρι εξαντλήσεως και του χρόνου ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένες δοκιμασίες. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης πως η μη επαρκής ενυδάτωση επηρεάζει συγκεκριμένες ικανότητες του αθλητή. Φαίνεται για παράδειγμα πως αθλητές καλαθοσφαίρισης που αφυδατώθηκαν έως 4% κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είδαν μείωση της ικανότητάς τους να σουτάρουν, είχαν χειρότερο στόχο ενώ ακόμα είχαν μικρότερη αντοχή στα sprints. 

Πέρα όμως από τις επιπτώσεις στις κινητικές δεξιότητες του αθλητή, μία ελλιπής ενυδάτωση μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στις γνωστικές λειτουργίες του. Πιο συγκεκριμένα η συγκέντρωση, η εγρήγορση, η αντιληπτικότητα καθώς και η μνήμη επηρεάζονται άμεσα, αρνητικά, όταν ο αθλητής δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος. 

Πόσο νερό να πίνω πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης

Κατά την διάρκεια της άσκησης η απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα είναι μεγάλες. Οι απαιτήσεις σε υγρά είναι ανάλογες με τις απώλειες. Φαίνεται ότι ένας ενήλικας 75kg χάνει από 0,5 έως 2 λίτρα ιδρώτα ανά ώρα. Ωστόσο οι απώλειες αυτές εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το είδος και τη διάρκεια της άσκησης, τη φυσική κατάσταση, το φύλο, το σωματικό βάρος κλπ. Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι περίπου 250mL νερό πριν την άσκηση, 500mL νερό ανά μισή ώρα κατά τη διάρκεια και τουλάχιστον 500mL αμέσως μετά.

Συμπέρασμα 

Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για έναν αθλητή ή έναν αθλούμενο. Οι ανάγκες σε υγρά διαφέρουν από άτομο σε άτομο και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν ακριβώς οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε νερό, ωστόσο είναι καλό να θυμόμαστε τις γενικές συστάσεις που αναφέρονται παραπάνω και να τις τηρούμε συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης.

 

Leave a comment

To share your experiences & also leave your comments